Deshima, op een eiland

Ik heb weleens een deja vu. Alsof ik iets al eerder mee heb gemaakt dus. Nu is dat voor mij niet raar maar wat gebeurt er dan met je. Eigenlijk dacht ik aan een soort Deshima, verwijzend naar het Japanse eiland Deshima. Het waaiervormige eiland in de haven van Nagasaki waar de Nederlanders hun domicilie en handelspost hadden gevestigd. Nu kennen we ook het bladvormige eiland in Dubai en is de huisvesting van barbaren, zoals de Japanners de Europeanen noemden, ook daar van toepassing. In Dubai worden mensen met geld, er wordt geen onderscheid in kleur gemaakt, gewoon welkom en hoeven niet op een eiland  te wonen.

Het gekke is dat we wel spreken over piraten die op een plek aankomen en dan plots zakenlieden zijn. Daar zit dan ook mijn deja vu in, want hoe vaak is er in de wereldgeschiedenis zoiets plaatsgevonden. De term bananenrepubliek komt voort uit de grote bananen bedrijven die in Zuid-Amerika  de dienst uit gingen maken door staatshoofden te kopen en zo de ruimte te krijgen om hun plantages uit te baten. Deze template wordt dus vaker ingezet. Geld regeert of zoals de Engelse term is money talks. De Japanners beschermden hun eigen leefstijl en hadden deels niet echt iets met de bekerende priesters van de Portugezen, de Jezuïeten. De machtsstrijd in de hiërarchie van Japan was iets normaals en eer stond ook heel hoog in het vaandel.

Waarden en normen zou je beter kunnen zeggen, ook al kijk je er als Hollander anders tegenaan omdat je het niet begrijpt, wat de boer niet kent vreet hij niet. Op dit moment is er met de huidige wereldoorlog ook weer sprake van dit soort zaken. Er heerst veel onrust en er zijn niet gevaarlijkers als een kudde die op hol slaat of beter gezegd mensenmassa's die zich verplaatsen door oorlog. Goud is naast geld ook zo een voorbeeld in. Goud en andere edelmetalen zijn als tegenwaarde van geld een mechanisme waardoor mensen op hol slaan. De goudkoorts in Amerika bracht ook zoveel mensen op de been dat de van origine inwoners van de gebieden onder de voet werden gelopen.

Ik ken de uitdrukking van de tol van vooruitgang maar hoe hoog mag die tol zijn. Wij beschaafde mensen, ik moet dan wel grijnzen, gingen overal ter wereld wel beschaving brengen. De Nederlanders op Deshima waren vooral gewone zeelieden met een enkele zakenman. De Portugezen die met de jezuïeten het geloof kwamen brengen brachten meteen allerlei politieke intriges mee voor hun eigenbelang. Op dit moment van tijd zie je opnieuw allerlei politieke perikelen op de wereld die vergelijkbaar zijn met die van het Japan uit de tijd van het kunstmatige eiland Deshima. Nu kijken we op wereldniveau naar Dubai omdat daar veel geld zit maar je kan ook kijken naar China waar ze slim, stiller zijn en vervolgens wel doorzetten in technologie en macht.

Japan trekt de aandacht met de G7 top in Hiroshima, zijn we de geschiedenis vergeten? is daar de vraag. De vleugelslag van een vlinder kan aan de andere kant van de wereld een storm genereren. Van wie is die planeet nu eigenlijk, de mensheid zou terug op een eiland moeten. Dat waren we ooit maar we zijn uit elkaar gevallen. Prachtverhalen van stammen die uit elkaar vielen of afscheidingen. Ik lees graag de Mahabharata, dat vertelt goed hoe wij als mensen maar niet willen leren. De indiaan die nooit meer zijn naam genoemd hoorde omdat hij de laatste van zijn volk was en daarna als een slaaf een museumstuk zijn leven moest sluiten is daar een mooi voorbeeld van.


Ik, ik leef in vrede en met liefde voor de planeet en zijn medemens.








Een reactie posten

0 Reacties