Het is liefde


Het is weer Koningsdag anders dan Koninginnedag zeg ik altijd maar omdat het een paar dagen van elkaar verschilt. Uiteraard is er na alle Koninginnedagen dan nog de naam waar we aan moesten wennen want dat merk je. Hoe vaak heb je het nog over Koninginnedag waarbij automatisch dertig april in gedachten naar boven komt terwijl je de zevenentwintigste moet vasthouden voor de festiviteiten. Nou ja alles went, behalve een vent, en dat past dan wel bij de koning. Willem Alexander ook wel bekend als prins pils is op dit moment niet meer zo populair als dat hij was.

Het lijkt wel alsof we het over een artiest hebben zoiets als Ali B. die heel zijn artiesten bestaan zich al bediend van een afkorting zoals mensen die voor de rechter moeten komen als verdachte. Het gaat dus om hoe we kijken naar wie je voor je hebt en wanneer je iets of iemand afwaardeert.  Zelf ben ik meer een republikeinen adept  dan liefhebber van het koningshuis ook al is dat een praktischer organisatievorm voor een land. Daarvoor kijk ik naar Frankrijk en hoe het daar gaat. Nu ben ik begaan met Nederland en voel mij meer verwant met de gebroeders de Wit.

Met alle genoemde mensen zie je dus hoe belangrijk het is hoe de public relations zijn. Verhalen maken en breken je. Veel verhalen en geschiedenissen ken ik en ook de interessante intriges die daar bij horen. Op Koningsdag laat ik die echter los en kijk met veel plezier naar wat het verworden is, een volksfeest waar een ieder zijn ding doet. De koning bezoekt een stad en vermaakt en wordt vermaakt door het volk. De mensen zelf genieten van hun vrije dag en of verdienen die dag het een en ander bij. Kortom van alle malaise en intriges is dit een dag waar we dat allemaal loslaten.

Terecht zeggen we dan maar. In gedachten van al die dagen komen er tal van beelden voorbij aan deze feestdag gevierd gedurende dit leven. Ik kom wel vaker een mooi beeld tegen waar mijn vader en moeder bezig zijn met praktische zaken en waarbij ik mijn vader aan ons toegangshek zie werken en ik met met mijn moeder toekijk hoe hij lekker bezig is. Een mooi moment waar ik blij van wordt. De feestdag is er om iets praktisch mee te doen. Als kinderen kopen we iets leuks of lekkers, luisteren we naar de taptoe en gaan s morgens naar de verplichte aubade.

Het geluksmoment waar ik aan terugdenk in de tuin zal dan wel na de aubade geweest zijn. Als ik niks te doen heb fiets ik wat rond, kijk of een vriendje thuis is en rij langs de verlichte route van de vijvers waar s avonds de aangebrachte verlichting sfeer geeft aan Zwijndrecht. De vlaggen die wapperen en mensen lopen rond in speciale oranjekleren en toch hangt er een wat beladen sfeer. Koninginnedag blijft voor mij buiten de tuin een wat vreemde dag waar saamhorigheid zou moeten zijn maar die ik nog wel zoek.

Ik fiets gezellig langs de passage en kijk naar het wagenveld waar de taptoe moet plaatsvinden rij door over de Koninginneweg onder de bomen richting rotonde. De rotonde bij de brandweerkazerne natuurlijk want hoeveel rotondes had Zwijndrecht toen eigenlijk. Het was een mooi spektakel de rotonde met de beelden. Spuitende fonteinen die Zwijndrecht toch wel iets bijzonders gaven en nog steeds geven. Toch was Koninginnedag iets wat ik weinig met vrienden beleefde en niet zoals nu een braderie of kleedjesmarkt want dat kon niet.

Ik had een ervaring van een stijve een wat kerkelijke dag waar toeters en bellen niet geheel inpassen. Tegenwoordig vieren we gezellig feest waarbij ik zelf rustig geniet van de positieve energie en ook wel eens actief deelneem. De eerste braderieën waar ik met een stand stond of jaren later het  jubileum optreden van de Moving Strings waar ik met plezier aan terugdenk ook al is over alles wat te zeuren. Zeuren zo voelt het vaak Koninginnedag herinneringen, behalve die tuindag gewoon fijn. Ik betrap mij er wel vaker op dat ik dan kijk naar zaken die er niet toe doen maar waar ik uit mijn gevoel mee te doen heb.

Tel ik de leuke momenten op of wil ik een warm gevoel dan kijk ik gewoon naar de foto` s van de rotonde in vol ornaat. In de analyse waar dat gevoel vandaan komt heren ik vooral dat stukje waar ik graag met mijn ouders die gezelligheid had beleefd die ik nu deel met andere mensen of eigen gezin. Het is een geweldige meditatieve oefening om de positieve energie te laten stromen en het karmische deel van het leven te ondergaan want ja gelukkig zijn en kunnen genieten van de kleine dingen daar draait het om. Ik sta daarom met liefde voor de dag op het bordes van het gemeentehuis en kijk nog eens in het boek waar ik aan meegewerkt heb voor de Koningsdag tijdens de covid.

Van alle dingen die voorbij komen tel ik toch heel veel mooie dagen en geniet van al die mensen die zich inzetten voor het mooie feest wat het vandaag de dag weer is. Ik ben weer van de partij en draag met liefde in gedachten de warmte uit zoals ik die destijds heb ervaren in de tuin met mijn ouders, eerlijk en authentiek. Zo ervaar ik dagelijks de liefde voor het leven als ik voorbij de rotonde rij en dank ik mijn ouders voor het welkom dat ik heb mogen heten in dit leven en benoem Koningsdag voortaan ouderdag.

Een reactie posten

0 Reacties