Iedere gek heeft zijn gebrek


Muziek is een onderdeel van mijn leven, ik zou zelfs mee kunnen doen aan een televisieprogramma omdat ik toch echt vals zing. Maar naast dat feit bezit ik een muziekuitgeverij. Ik werd in de beginperiode van de CD al genoemd op een CD vanwege mijn coaching. Uiteindelijk bezit de muziekuitgeverij nog veel CD s die nog niet verkocht zijn en gezien het tijdsgewricht zal dat ook niet zomaar gebeuren. Wel heb ik een kunstwerk met de CD`s bedacht maar zijn er nog tal van CD s die ik daar niet voor zal gebruiken.

Van over de gehele wereld hebben we muziek geïmporteerd en verkocht en met de opkomst van internet werden die geïmporteerde muziekstukken plots gratis te downloaden. Dat schiet dan dus niet op maar goed daar wil ik het niet over hebben. Alhoewel de muziek die we op voorraad hebben toch echt van een prima niveau is. Zelfs een heel breed palet van ontspanningsmuziek, klassiek, new wave, alternatieve house, elektronische muziek en zelfs fado en tango. kortom veel gekke dingen. Nu heb ik zelf ook cabaret gemaakt met artiesten waar ik ook muziek van in mijn bestand heb maar een hit hebben we nog niet mogen registreren.

Ik kwam een afkorting tegen en had direct een associatie met muziek en cabaret. Neerlands Hoop galmde direct door mijn hoofd bij het zien van de foto, Iedere maf rijd in een DAF was dat. Een kanariegele DAF werd in hun teksten ten tonele gevoerd. Het moet ergens in negentien tweeën zeventig zijn geweest en toen ik recent in een vergadering uit dat cabaret een citaat plaatste zat de vergadering geheel geschokt te kijken. Ja dat heb je er van dacht ik. De nieuwe generatie heeft een ander referentiekader. Nu is het ook lastig te bepalen wat hun referentie is  maar besef ik mij dat prima want ook in die tijd dat het nieuw was, was Neerlands Hoop ook bij de toen nog vaste zuilen fout.

Toch heb ik daar wel veel inspiratie uit opgedaan om vergaderingen levendig te maken. Nu zag ik de afkorting DAF staan die mij dus direct en spontaan tot humor leidde maar ook serieus deed denken aan het automerk wat ter ziele is gegaan maar waar de vrachtwagen divisie toch wel een echt serieus product is waar we trots op mogen zijn. Ook Neerlands Hoop zong over vrachtwagens maar toen ging het over Scania Vabis en was de DAF niet zo sexy als de vrachtwagen die het nu heel goed doet  in de Dakar rally's.

DAF riep ook meteen de muziek associatie van Deutsch Amerikanische Freundschaft op. Deze band kwam in de jaren tachtig op in de neue Deutsche Welle. De invloed op dance muziek werd aan deze Düsseldorfse band toegeschreven. Hun naam is een combin atie van Deutsch-Sowjetische Freundschaft en RAF maar roept ook andere associaties op. De vorm van electro pop zoals ik hem nu even neerzet  is beduidend anders dan Kraftwerk. Destijds noemden ze hun muziek ook Elektronische Körpermusik, of electropunk.

Omdat ik tussen muzikanten en liefhebbers verkeerde kwam tal van soorten muziek voorbij waarbij DAF daar ook bij hoorde. In Duitsland was in de tijd dat zij actief waren er politiek genoeg te doen. Er was veel onrust, de baader meinhof groep, die aanslagen pleegde, boeken zoals Christiane F, alle turken heten Ali en nog meer zaken. De muziek zette zit af met de electropunk en de doorgroei naar de dance scene. De doorgroei ging een kant op naar muziek met een machinale beat met een duistere sfeer.

Toch is voor mij de DAF nog steeds iets wat past in de groei van de elektronische muziek. Kraftwerk was van grote invloed op de elektronische muziek en ontstond in de periode waarin Neerlands Hoop met hun kleinkunst begon. Kraftwerk kwam net als DAF uit Düsseldorf en werd in de beginperiode niet echt serieus genomen in het circuit. Toch kennen veel mensen het nummer autobahn of trans europe express, De invloed van de elektronische muziek is dus door bands als Kraftwerk en DAF bijzonder beïnvloed.

Het gebruik van synthesizers is nu normaal. Op of met de computer maak je muziek terwijl de eerste generatie synthesizers in vergelijking met de huidige programma's op de computer een lachertje zijn maar totaal onvergelijkbare machine. Toch kan iedere gebrek met een gebrek nu wel muziek maken, youtube biedt het platform. De doorgroei van de elektronische muziek naar de dance en trance gaat door het computertijdperk heel snel. De generatie DJ s laten dat ook wel zien. Waar Kraftwerk nog concerten moest afgelasten is het nu veel meer een feest waar mensen voor een totaalbeleving komen.

Concerten in de klassieke setting zijn er eigenlijk niet meer alles is doorgegroeid naar evenementen met een breed entertainment karakter. Luisterde ik naar Neerlands hoop op een buizenradio omdat ik niks anders voorhanden had stream ik dat nu gewoon alsof het niets is. Je bent nu niet meer afhankelijk van atmosfeer, goodwill of de juiste contacten. Nu rijd iedere maf in een  DAF en heeft zijn eigen aanhang die de blog over Dakar wel volgt. Daarin zie je zelfs live mensen verongelukken en rijden ze vanwege het politieke karakter maar op een ander continent.

Politiek, muziek, cabaret het verandert. Ik ben van de generatie dat muziek verbroedert. Ik denk maar alle menschen werden brüder. Ik kijk nog eens naar het plaatje wat mij tot hier in mijn schrijven gebracht heeft DAF. Dordrechtse Asphalt Fabriek. Zonder die verklaring van de de naam zou het beeldmerk ook goed kunnen opgaan voor een Dordtse band. Ik laat aan jullie verbeelding om in te vullen hoe je het zou kunnen benoemen,


Een reactie posten

0 Reacties