Gek genoeg


Ik kom soms de gekste zaken tegen. Ik houd ze tegen het licht en bekijk ze dan vanuit meerdere invalshoeken. Wat is er gek aan of wat vind ik er gek aan. Zeker als het films en film thema s betreft wordt het heel anders. Nu is het thema films al een bijzonder gegeven want het is maar net welk tijdsgewricht je beschouwd. De bioscoop was de eerste plek waar je films ging zien voor dat het medium televisie zijn intrede deed.

Nu kijken we met gemak via de computer overal ter wereld maar films, series, documentaires en wat al niet meer op het moment dat jij het wil. De tijd dat de televisie zijn intrede deed maakte het al anders , met opmerkingen dat koning éénoog regeerde. Nu is dat van dat kijk kastje zoals het ook wel genoemd werd opgeschoven naar een mobiel apparaat. Bij de intrede van de televisie was dat toch wel bijzonder en als kind zat je klaar voor je eigen moment.

Met de intrede van het REM eiland, de piraten televisie, veranderde helemaal wat. Wauw wat was dat leuk. Toen dat verdween was je weer veroordeeld tot de saaie televisie. Films waren anders geprogrammeerd en een zeldzaamheid en opzichte van het huidige aanbod. Ik ging op vrijdag, zaterdag of zondag graag naar de bioscoop om te genieten van het aanbod. Daar moest ik uiteraard voor naar Dordrecht en mijn favoriete bioscoop was toch wel Astoria op de Voorstraat.

Daar kocht ik, vaak met een vriend, een kaartje voor het balkon. Wel iets duurder maar heerlijk luxe. Hadden we wat minder te besteden of wilden we nog wat extra’s kopen in de pauze dan gingen we in de zaal zitten, op het balkon zat het toch echt het best. Jarenlang bezochten we de bioscoop en genoten van tal van films. Turks Fruit was een film met veel ophef en een leeftijdsgrens waar op gecontroleerd werd. Toch kwam ik gewoon binnen ook al was ik te jong en zo waren er wel meer films.

Met de intrede van de kabel kon je gemakkelijk meer films kijken ook al was Duitsland met de nasynchronisatie beduidend minder in de beleving. Met de komst van de video en de videotheken werd er weer een nieuwe dimensie toegevoegd. Op mijn werk in Rotterdam hadden we directe connecties met videotheken waar de keuze uit de verschillende type video’s , VHS Betamax video 2000, beschikbaar waren.

Maar ook de nieuwste films die in bioscoop draaiden of gingen draaien kwamen via een illegaal circuit tevoorschijn. Bij het uitkomen van de Blues Brothers heb ik daar toch wel bijzonder van genoten. Met een eigen videorecorder nam ik uren films en programma’s op en met de komst van de videotheken en kinderen ging ik steeds vaker films huren. Toch was bioscoop bezoek wel erg leuk want een groot scherm heeft beslist wel wat.

Een mooie herinnering aan een film is die van Monty Python “the life of Brian, genieten in de bioscoop met allemaal liefhebbers. Een film die op dat moment minder aandacht kreeg dan nu. Maar toen de inhoud wat bekender werd deed dat flink wat stof opwaaien. In Engeland werd er zelfs met de makers en vertegenwoordigers van de kerk over gediscussieerd. Nu kent iedereen het nummer;” always look at the bright side of life” wel of Kent het fluit stukje.

Op de begrafenis van één van de Pythons werd het ook gezongen, geheel passend,maar ook ook bij mening afscheid wordt dit nu gedraaid. Ik heb nog heel veel dvd’s met films want die film drager is praktischer. Een film van Philip Glass Pocoquatsi ben ik op de videoband daarmee kwijt geraakt want die kreeg ik niet te pakken op dvd. Maar ondertussen was het aanbod zo groot geworden van films op dvd dat ik wel mijn film collectie van de MarxBrothers, die ik zo zorgvuldig had opgenomen, heb verworven voor een luttel bedrag.

De films waar ik uit de begin periode van films op tv zo van heb genoten en dat nog steeds zo kan. Titels die nog aansprekend zijn. Vooral a night at the opera zal iedereen bekend in de oren klinken maar vooral met Queen geassocieerd worden. Thema s in de film maar ook de dwaasheid zijn zo mooi. Je moet alles in het perspectief zien en vanuit vele invalshoeken bekijken. Als ik zo een film aanzet, kijkt u nog DVD, kan ik genieten van de film van de romantiek aan herinneringen van momenten uit vervlogen tijden.

Dat past nou zo mooi bij de Marx Brothers. Niet gek dat ik ook fan ben van Monty Python. Films series en de begrippen die er bij horen. Grappen die per land anders zijn. Ik heb altijd begrepen dat de achtergrond van grappen per land verschillend zijn zoals de thema’s van de Marx Brothers zo mooi aanstippen. Het kan eigenlijk niet gek genoeg. André van Duin had dezelfde connectie met het bedrijf waar ik werkte en hij werd dan ook wel gevraagd bij de opening van een vestiging.

Het liep natuurlijk storm, hij heeft wat mij betreft nu terecht een oeuvre prijs gehad voor zijn werk. Anders dan de Marx Brothers of the Pythons maar wel met al zijn fratsen en types heerlijk genieten.ook bij hem kan het niet gek genoeg.
De films en zeker die met humor helpen relativeren, want de wereld is een lach en een traan gek genoeg.


Een reactie posten

0 Reacties